Etty Hillesum

Onderzoeks centrum

Welkom op de website van het EHOC, Het Etty Hillesum onderzoekscentrum in Middelburg

Voor het onderzoek naar de nagelaten geschriften van Etty Hillesum (1914-1943), wier oorlogsdagboeken wereldwijd de aandacht hebben getrokken, is in 2006 een afzonderlijk onderzoekscentrum opgericht binnen de UGent: het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, waarin onderzoekers van verschillende disciplines participeren, zowel binnen als buiten de Gentse universiteit. In juni 2015 is het Etty Hillesum Onderzoekscentrum naar Middelburg verhuisd, de geboortestad van Etty Hillesum.

EHOC Logo garamond kleiner


Welkom nieuwe directeur EHOC

Maandag 7 okt 2018 is, in een informele Meet & Greet in het EHOC, de nieuwe directeur Drs. Lotte Bergen verwelkomd. Namens de vrijwilligers van het EHOC verwelkomde de adjunct-directeur Ruud Timmerman Lotte Bergen met een rijk geschakeerd boeket. Daarmee aangevend dat door verscheidenheid mooie accenten te leggen zijn.


persbericht

Stichting Etty Hillesum Onderzoekscentrum 

4 september 2019

Lotte Bergen nieuwe directeur Etty Hillesum Onderzoekscentrum [EHOC]

Per 1 oktober zal drs. Lotte Bergen aantreden als nieuwe directeur van het EHOC.

Zij zal daarmee prof. dr. Klaas Smelik opvolgen, die per 1 juli zijn functies als directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum en voorzitter van de gelijknamige stichting heeft neergelegd. Ad interim worden deze taken waargenomen door resp. de heren Ruud Timmerman en prof. dr. Albert Clement.

Mevrouw Bergen schreef een biografie van Gemmeker, de commandant van Westerbork, en legt thans de laatste hand aan een proefschrift met betrekking tot Etty Hillesum.

                                                                                                                                          

    

                                                                                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                         
Start viering 75 jaar vrijheid

31 AUGUSTUS – TERNEUZEN

Het programma van deze viering bestond uit verschillende onderdelen, verspreid over diverse locaties en momenten op de dag

In het “VRIJHEIDSHUIS” werkte
Drs. LOTTE BERGEN
aan het programma
mee

Zij is werkzaam bij het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg, en ging in haar lezing in op de geschiedenis van de Joden in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 20 september 1944 werd Terneuzen bevrijd. De Joodse inwoners van Terneuzen maakten deze bevrijding niet mee. Zij waren op 24 maart 1942 via Middelburg naar Amsterdam en van daaruit naar doorgangskamp Westerbork gedeporteerd om uiteindelijk te worden vermoord in Auschwitz of Sobibor. Bewaard gebleven documenten tonen aan hoe de burgemeester van Terneuzen aan de deportatie van zijn Joodse medeburgers heeft meegewerkt.

De Paarse Lupinen

Geïnspireerd door haar brief uit Westerbork van 8 juni 1943, waarin Etty Hillesum het surrealistisch beeld beschrijft over deportatie van landgenoten uit kamp Westerbork, een beeld gestoffeerd door vogels in de lucht en lupinen die er vorstelijk en vredig bij staan, heeft de Schotse schilder Stephan Gregory een artistieke weergave in olieverf vervaardigd. Dit schilderij, dat van de kunstenaar de titel ‘De Paarse Lupinen’ heeft gekregen, is door hem geschonken aan het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg en op donderdag 18 juli 2019 door hem persoonlijk overhandigd aan de adjunct directeur, de heer Ruud Timmerman. Het schilderij krijgt een ereplaats in het kantoor van het EHOC.


Jerusalem conference

Monday 29 April 2019 – 20.00 hr.

Matan, Rashbag 30, Jerusalem.
Conference about Etty Hillesum and Charlotte Salomons.