Etty Hillesum

Onderzoeks centrum

Chanoeka 2017

Licht Chanoeka aangestoken in stadhuis Middelburg om onverdraagzaamheid te verdrijven

MIDDELBURG – Opperrabbijn Binyomin Jacobs en burgemeester Harald Bergmann waren het roerend met elkaar eens. Mensen moeten ernaar blijven streven een licht te laten schijnen dat haat en onverdraagzaamheid verdrijft.

De Middelburgse burgervader mocht net als vorige jaren de eerste kaars in de menora, de negenarmige kandelaar, aansteken. Als gastheer voor de plechtigheid ter ere van Chanoeka, het Joodse feest van licht en hoop, in het oude stadhuis op de Markt viel hem die eer te beurt. Bergmann en Jacobs vulden elkaar perfect aan tijdens de ceremonie voor en tijdens het aansteken van de kaarsen.

Grootste Middelburger Aller Tijden

Bergmann refereerde aan de kijk op de wereld van Etty Hillesum, onlangs tot Grootste Middelburger Aller Tijden uitverkoren. Ondanks de verschrikkingen die haar werden aangedaan, bleef ze het licht zien en riep ze mensen op ‘dagelijks de liefde in zichzelf te bevrijden’. Opperrabijn Jacobs sprak vorig jaar de hoop uit dat de duisternis dit jaar iets minder diep zou zijn. Dat er net als de afgelopen twee jaar een agent voor de deur van het stadhuis stond, wees er op dat die wens nog niet in vervulling is gegaan. ,,Dat bescherming nodig is, is feitelijk diep triest. Maar de agent heette me wel in mijn eigen taal welkom. En dat deed me goed.”

Grote opkomst

Opperrabijn en burgemeester waren blij met de grote opkomst in het stadhuis. Joden en andersdenkenden waren in groten getale opgekomen om met respect voor elkaar de ceremonies voor Chanoeka te beleven. Ze zongen ook samen Maos Tsoer, het Chanoekalied, dat eerst door twee jonge violistes werd voorgespeeld.

PZC – Rene Hoonhorst