Etty Hillesum

Onderzoeks centrum

Eerste Etty Hillesum Lezing

Donderdag 30 nov. 2017

De eerste Etty Hillesum Lezing in de Burgerzaal van het Oude Stadhuis in Middelburg en presentatie van Etty Hillesum Studies deel 9

 

De lezing werd gegeven door Prof. Dr. Klaas A.D. Smelik, oprichter en directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg. Smelik vergeleek Etty (Esther) Hillesum met de Bijbelse koningin Esther. Beide Esthers wilden – met gevaar voor eigen leven – het lot van hun joodse volk delen. Maar waar de Bijbelse Esther wilde afrekenen met de vijand, koos Etty Hillesum er juist voor zich niet te laten verteren door haat. ,,Zij vond juist dat we elkaar niet als vijand moeten zien.” Smelik citeerde in dit verband Prediker 3:3. ,,Er is een tijd om te doden en een tijd om te helen.”

Zijn lezing is opgenomen in het negende deel van de reeks studies naar het leven en werk van de in Middelburg geboren Hillesum. Het eerste exemplaar van dat boek werd donderdag uitgereikt aan Micha de Vries.

Het onderwijs moet meer aandacht besteden aan tolerantie tussen jongeren en begrip voor andere gebruiken en culturen. Die oproep deed voorzitter Micha de Vries van de Joodse Gemeenschap in Zeeland donderdag bij de eerste Etty Hillesumlezing in Middelburg.