Etty Hillesum

Onderzoeks centrum

Overhandiging historische uitgave

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg heeft op 26 maart 2018 een bijzonder boekje gekregen. Het gaat om “Drie brieven” van Johannes Baptiste van der Pluym. In de kaft van het boekje verstopt zit het belangrijkste: twee brieven van Etty Hillesum. Zij schreef daarin over het leven in kamp Westerbork. Van het boekje zijn honderd exemplaren gedrukt.

Jacobine de Jong was speciaal over uit Italië om het boekje te overhandigen in Middelburg. “Mijn moeder heeft me altijd op het hart gedrukt dat het om een bijzonder boekje ging en dat ik er een goede bestemming voor moest zien te vinden. Dat is nu gelukt, hier in Middelburg.” Zelf had ze het nog nooit gelezen, tot gisteravond.

De brieven van de Joodse schrijfster hebben indruk gemaakt. “Ze schrijft zo indringend over het leven in Westerbork. Ik vind het ook zo knap dat ze schrijft dat alleen het vege lijf redden niet genoeg is.”

 

Toelichting

In 1944 werden twee brieven uit Westerbork van Etty Hillesum clandestien uitgegeven in een beperkte oplage van 100 exemplaren met als titel ’’Drie brieven van den kunstschilder Johannes Baptiste van der Pluym (1843-1912)’’. Het lot van Etty Hillesum was toen nog niet bekend. Een van de exemplaren kwam terecht bij de familie de Jong aan het Wilhelminapark in Haarlem. Een gemengd huwelijk waarvan de moeder Joods was. Ondergedoken overleefde de moeder de oorlog. In een NOS uitzending ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding in 2015 vertelt de 93 jarige mevrouw de Jong over haar moeder en de eerste dagen na de bevrijding in Haarlem. Een aangrijpend verslag met de slotzin: ”Ze was er weer, op straat, zonder ster, zonder angst en weer helemaal gewoon mens”.

Het was de wens van de onlangs overleden mevrouw de Jong dat het boekje bewaard zou blijven. Omdat het Joods Historisch Museum in Amsterdam al in het bezit is van een origineel exemplaar, evenals het Etty Hillesum Centrum in Deventer, wil de (klein)dochter, mevrouw Jacobine de Jong-de Jong het boekje schenken aan het Etty Hillesum Onderzoekcentrum in Middelburg. Mevrouw de Jong woont in Italië. Op maandag 26 maart a.s. komt ze naar Middelburg om het boekje te overhandigen. Drs. Aad Vos zal het boekje namens het bestuur van het Etty Hillesum Onderzoekcentrum Middelburg in ontvangst nemen.